Våra frukostrecept

Om du blivit inspirerad av hotellets frukost och vill ta med den hem vill vi dela med oss av några av våra recept som är lätta att tillaga hemma i egna köket.Gör den bästa frukosten för en god start på dagen, även om du sover hemma.

 

 

Kryddigt bröd

Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen!

1 bröd

1 dl mörk sirap
2 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
½ dl linfö eller krossat bovete
¾ dl grovt rågmjöl
¼ tsk salt
¾msk bikarbonat
Finrivet skal från ½ citron
1 msk brödkrydda m. fänkål och anis

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 140 grader.
2 Blanda samma alla ingredienser och rör till en jämn och lös deg.
3 Smörj en avlång 1 ½ liters brödform (gärna silikon) och fördela degen i den.
4 Sätt in brödet i ugnen och baka i ca 1 timme, tills brödet känns färdigt. Känn gärna med en provsticka.

Krämig vitlökssill

Rostad vitlök är mild och god och inte alls så stickig som den råa. Denna krämiga sill passar jättebra på knäckemackan eller till frukostägget.

6-8 portioner

8 inlagda sillfiléer
2 ½ dl majonnäs
2 ½ dl gräddfil
10 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 finhackad rödlök
1 lime, rivet skal och saft
Salt och vitpeppar ur kvarn
Neutral rapsolja till stekning av vitlöken

Gör så här:

1. Skala vitlöken och rosta klyftorna gyllenbruna i lite olja tills de blivit mjuka. Mosa dem och blanda med övriga ingredienser.
2. Skär sillen i gaffelbitar och blanda varsamt med såsen. Smaksätt med salt och peppar.
3. Låt stå och dra minst ett dygn före servering.

Ramlösasill

En favoritsill med mycket smak som bara blir godare och godare om den får stå några dygn. Trevligt pålägg på knäckemackan och god till frukostägget.

6-8 portioner

8 matjesillfiléer
1 finhackad silverlök
1 finhackad rödlök
4 tsk fänkålsfrön
4 tsk anisfrön
3 stjärnanis
1–2 tsk hela svartpepparkorn
2 dl lag från sillen
1 dl citron, rivet skal och saft
½ dl neutral kallpressad rapsolja

Gör så här:

1. Mortla fänkålsfrön, anisfrön, stjärnanis, och svartpeppar fint. Blanda kryddorna med den hackade löken, spadet från sillen, citronskal, citronsaft och rapsolja.
2. Varva lagen med sillfiléerna och låt stå över natten, eller gärna i 2–3 dygn, i kylen.
3. Skär ner sillen i gaffelbitar och lägg upp för servering med lite av lagen

Bärkompott

Enkel att göra och underbart god till frukostfilen eller yoghurten, året runt.

4-6 portioner

½ kg tinade hallon
250 g tinade björnbär
250 g tinade blåbär
75 g syltsocker

Gör så här:

1. Blanda bär och syltsocker i en kastrull. Rör försiktigt så att bären håller sig hela.
2. Koka upp hastigt i ca 2–3 min.
3. Låt kallna i kyl och servera till fil eller yoghurt.

Apelsinsallad

Ett fräscht inslag på frukostbuffén. Gör gott både med humöret och magen.

4-6 portioner

3-4 apelsiner
1 ½ dl rostade valnötter
1 dl torkade plommon
1–2 msk mörk sirap
svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

1. Skala apelsinerna med kniv och skär dem i skivor. Bred ut dem på ett stort fat.
2. Grovhacka de rostade valnötterna och strimla plommon. Strö över apelsinskivorna.
3. Ringla över sirap och ta några varv med svartpepparkvarnen.

Mustigt kryddsocker

Detta kryddiga socker är jättegott att strö över filen eller yoghurten.

1 burk = 3 dl

1 ½ dl strösocker
1 ½ dl rörsocker
½ msk malen muskot
½ msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 ½ krm malen nejlika
finrivet skal från ½ citron

Gör så här:

1. Blanda socker och kryddor och häll upp i burk med lock.

Strö till fil

Detta strö är en egyptisk kryddblandning som passar jättebra till frukostfilen eller yoghurten.

1 burk = 3 dl

1 ½ dl krossade solroskärnor
1 ½ dl sesamfrö
1 ½ dl krossade pumpafrö
1 ½ dl rörsocker
½ msk malen stjärnanis
½ msk malen kanel
1 ½ tsk malda kardemumma

Gör så här:

1. Rosta frön och kryddor.
2. Låt svalna och blanda med socker.
3. Förvara i burkar med lock.

Menu

 Svenska
Menu